torstai 3. joulukuuta 2020

Suodattimien liittämistä naamariin

Huomio! En lupaa tällaisen systeemin suojaavan, enkä ota vastuuta siitä, jos joku tällaisen käyttäjä sairastuu tai tartuttaa tauteja toisiin.

Olen kehitellyt kaasunaamareista tavallisia hengityssuojaimia tehokkaammin viruksia suodattavia maskeja. Näihin olen käyttänyt aikoinaan 5€ ja 3€ kappale ostamiani SA M/61 -naamareita, Kärkkäiseltä ostamiani P3 ICAN 50-103 -suodattimia ja Varustelekasta tilaamaani 40 / 60 mm suodatinadapteria. Parempi olisi ollut mahdollisesti ostaa 40 mm kierteillä oleva P3-luokan suodatin, mutta päätin nyt kuitenkin käyttää näitä ostamiani suodattimia. Uloshengitettyjen pisaroiden suodattamista varten olen kiinnittänyt uloshengitysventtiilien kohdalle muovipurkit, jotka täytän puuvillakankailla ja sähköstaattisilla liinoilla. Purkin kannen olen rei'ittänyt. Kuvassa vasemmalla olevassa naamarissa ei ole puhekalvoa, minkä takia puheestani ei saanut kunnolla selvää käyttäessäni sitä. Mikäli puheesta ei saa kunnolla selvää, niin vaarana on se, ettei tule pidettyä turvaväliä, kun menee puhumaan lähemmäs. Oikealla olevassa puhekalvollisessa naamarissa ongelmaksi tuli se, että kumartuessa eteenpäin purkki painautui rintaa vasten. Se olisi ratkaistavissa mahdollisesti käyttämällä pienempää purkkia. Puhekalvollinenkin naamari vaimensi ääntä jokin verran, mutta ainakin siitä sai selvän.  Toisen ostamistani P3-suodattimista liimasin kiinni vanhaan aktiivihiilisuodattimeen ja toisen suodatinadapteriin. Suodattimien päälle olen laittanut esisuodattimiksi puuvillakangasta. Liitoksiin olen käyttänyt UHU merkkistä yleisliimaa, teippiä ja muovipakkauksesta leikkaamaani muovilevyä. Ilman puhekalvoa olevaan naamariin sain kiinnitettyä muovipurkin uloshengitysventtiiliin ilman liima tai teippiä leikkaamalla purkin pohjaan sopivan kokoisen reiän, laittamalla sen kiinni naamariin ja laittamalla purkin sisäpuolelle kiinni naamarissa olleen irrotettavissa olleen kumiosan. Tällaisessa järjestelmässä, jossa on eri suodattimet sisäänhengitettävälle ja uloshengitettälle ilmalle on se etu, että uloshengitysilman kosteus ei pääse hiukkassuodattimeen, mikä saattaa turmella sen tai ainakin lisätä hengitysvastusta. 

 

P3-luokan hiukkassuodattimet suodattavat vähintään 99,95% prosenttia hiukkasista, mutta FFP3-luokan hengityssuojaimet suodattavat vähintään vain 99% hiukkasista, missä on 20 kertainen ero.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti